Incex Tour - Tourist service
Вие сте в:

ЕНЬОВДЕН - ПРАЗНИК НА ЛЕКОВИТИТЕ БИЛКИ
ЕНЬОВДЕН - ПРАЗНИК НА ЛЕКОВИТИТЕ БИЛКИ ЕНЬОВДЕН - ПРАЗНИК НА ЛЕКОВИТИТЕ БИЛКИ ЕНЬОВДЕН - ПРАЗНИК НА ЛЕКОВИТИТЕ БИЛКИ

 

ЕНЬОВДЕН - ПРАЗНИК НА ЛЕКОВИТИТЕ БИЛКИ


Транспорт: Автобус
Продължителност: 1 ден
Дати през: Юни
Маршрут: Варна- Етъра - Дряново

Цена от: 60.00лв.                  
         ЕКСКУРЗИЯ  ЗА  ЕНЬОВДЕН – ПРАЗНИКА НА ЛЕКОВИТИТЕ БИЛКИ
                                             24  юни  2024 г. /понеделник/

            Тръгване от Варна  – Антим I  в 08,00 часа.
           Дните около Еньовден бележат средата на годината, когато слънцето достига зенита. От този ден започва упадъка на слънчевата енергия и времето се "завърта на зима", или както казва народът: "Еньо си намята кожуха и тръгва за сняг". Вярва се, че на Еньовден слънцето трепти, "играе" и който го види в този момент, ще бъде здрав през цялата година. В нощта срещу Еньовден билките имат най-голяма сила.
           Според народните вярвания болестите по човека са 77 и половина. За 77 болести има цяр, само за половината болест - няма. Впрочем и за нея има половин билка, която само определени билкари могат да намерят в потайната доба на еньовденската нощ...
            Главната традиция на Еньовден е брането на билки – бере се най-често жълт кантарион, лайка, еньовче, иглика, маточина. Правят се венци и китки.
            Много от поверията са свързани със здравето. Носи здраве да видиш изгрева на Еньовден, да се изкъпеш в нощта преди това, да измиеш лице и ръце с утрешната роса, която в този ден слънцето е направило лековита.
            Отправяме се към Габрово за да посетим и  разгледаме на архитектурно – етнографски музей „“Етър““- първият по рода си музей на открито, с кокетните двукатови къщи, пеещата воденица, гърбавите мостчета над Янтра и приветливите дюкянчета.
             Свободно време за разходка и обяд.
             Продължаваме за Соколски манастир. Като символ на манастира е огромна каменна чешма с осем чучура-соколи, построената през 1865 г. от Кольо Фичето, днес ценен архитектурен паметник. Легендата гласи, че чешмата никога не пресъхва и водата й има чудодейни способности да изцелява болни и да предпазва от уроки.
           Отравяме се към Дряново, където ще посетим Къщата  - музей на майстор Кольо Фичето.Тя е открита през 1969 година по случай 170 години от рождението на Майстора. Никола Фичев е роден в град Дряново през 1800 година. Изучава дърводелство и зидария.
           В къщата са показани  инструменти, строителни документи и образци от църковна и  домашна дърворезба, свързани с дейността на прочутия строител. На най-голямо внимание в къщата – музей  се радват макетите, архивните снимки и  чертежи на най-забележителните му строежи, които е трудно даже да се  изброят.
           И заредени с патриотизъм, родолюбие и прекрасни впечатления се отправяме към Варна.
          Пристигане във Варна - късния следобед.
          Цената на екскурзията за човек е 60,00 лв.

Офертата включва:
· Транспорт с комфортен туристически автобус;
· Екскурзоводско обслужване по маршрута;
· Посещение на Архитектурен комплекс на открито Етъра
· Посещение на Соколски манастир
· Посещение на Къщата - Музей на Майстор Кольо Фичето в Дряново

Офертата не включва:
· Входни такси за посещаваните обекти;
· Медицинска застраховка за лица над 65 г. -2 лв. на ден;
· Разходи от личен характер;
 

Важно******При записване на самостоятелно пътуващ клиент по цена за настаняване в двойна стая, туроператорът не може да гарантира записването на друго лице, с което да бъде настанен. В такъв случай следва доплащане за единична стая.
Екскурзията ще се проведе при записани минимален брой туристи 30 души. Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи: 5 дни преди датата на отпътуване.
Забележки:
Настаняването в автобуса е според реда на записване за екскурзията.
* Агенцията си запазва правото да променя цените в следствие на драстично увеличение на горивата.
* Туроператорът и Превозвачът не носят отговорност за загубен, откраднат или забравен багаж по време на пътуването и престоя на туриста, както и за съдържанието на багажа.
 
 
   
гр. Варна, ул. “Стара планина” 11
тел.: +359 887 313 010
incex-tour@abv.bg


Лиценз за туроператор и турагент № РК-01-7533


2024, Всички права запазени. Политика за защита на личните данни / Общи условия